Duszenie to jeden ze sposobów na uzyskanie smacznej potrawy

Duszenie to jeden ze sposobów na uzyskanie smacznej potrawy

Dusić możemy mięso, drób i warzywa. Idealnie do tego sposobu przygotowywania potraw nadaje się garnek rzymski. Upieczone w nim mięso jest zawsze soczyste i aromatyczne. Możemy mieć również pewność, że danie nigdy się nie przypali, ponieważ podczas procesu duszenia, składniki potrawy oddają zawartą w sobie wodę.

Jednocześnie podczas duszenia potrawa zachowuje wszystkie składniki odżywcze. Ten wykonany z tradycyjnego materiału garnek jest więc bardzo nowoczesny i odpowiada na potrzeby osób, które chcą się odżywiać zdrowo i dietetycznie. Podobne właściwości ma garnek kamienny, w którym również możemy gotować, piec i dusić wiele rodzajów potraw. Naczynia te to spełnienie marzeń o gotowaniu beztłuszczowym i smacznym jednocześnie. Mają one bowiem podobne właściwości, jak garnki przeznaczone do gotowania na parze, ale przygotowane w nich dania mają smak, którego nie uzyskamy w żaden inny sposób.

Garnek rzymski może nam zastąpić wiele innych naczyń. Czasem może nam służyć jako patelnia, innym razem pełni rolę brytfanki albo garnka do przygotowywania smacznej zupy. Wybitnie będzie z niego smakował bigos, duszone mięso w sosie własnym czy zapiekanka. Najsmaczniejsze potrawy przygotujemy w garnku, który jest wyposażony w pokrywę. Nie pozwala ona ulotnić się wodzie ani aromatom. Poza tym sprawia, że duszenie czy gotowanie zajmują dużo mniej czasu. Garnek kamienny to naczynie, które doceni każdy smakosz i pasjonat gotowania.

Leave a Reply