Garnek kamienny – klasyka w służbie nowoczesności

Garnek kamienny – klasyka w służbie nowoczesności

Wbrew skojarzeniom naczynie to jest nowoczesne i niezastąpione do przygotowywania lekkostrawnych potraw. Najpyszniejsze po upieczeniu w tym naczyniu będą takie mięsa jak cielęcina i drób, ale pełnię smaku zyskają też ryby czy owoce morza. Jeżeli jesteśmy na diecie wegetariańskiej albo po prostu uwielbiamy warzywa, to również nie znajdziemy lepszego naczynia niż garnek rzymski wykonany z kamienia lub gliny. Dzięki niemu możemy cieszyć się smakowitymi brokułami, marchewką, kalafiorem, a także ziemniakami.

Gotując lub piekąc na parze, warto kierować się kilkoma zasadami. Przede wszystkim potraw nie powinniśmy solić przed ich podgrzaniem. Jeżeli to będzie koniecznie, to użyjmy soli już po wyjęciu potrawy z piekarnika. Może się jednak okazać, że i bez soli jest wystarczająco smaczna. Tak się może stać, gdy do zapiekanki czy pieczeni dodamy sporą ilość przypraw i ziół.

Garnek rzymski powinien być podgrzewany stopniowo, wtedy smak potraw będzie najlepszy. Przed użyciem powinniśmy go moczyć w wodzie, ale pamiętajmy, aby nie użyć jej zbyt dużo. Należy uważać, aby potrawy nie zalać wodą – powinna bowiem mieć styczność jedynie z parą wodną. W innym przypadku może się po prostu nie udać. Nawet jeżeli mamy doświadczenie w gotowaniu na parze, to warto pokusić się także o pieczenie w ten sposób. To zupełnie nowa jakość w gotowaniu i smak potraw, jakiego do tej pory nie znaliśmy. Garnek kamienny czy gliniany to naczynie, które pokochają także początkujący kucharze. Przygotowywanie w nim potraw jest bowiem niezwykle łatwe.

Leave a Reply