Garnek kamienny to naczynie o bardzo wielu zaletach

Garnek kamienny to naczynie o bardzo wielu zaletach

Aż trudno uwierzyć, że nie ma go jeszcze w każdym domu. Może nam zastąpić zwykły garnek, brytfannę czy patelnię. Być może obawiamy się, że jest ciężki i nieporęczny, ale to nieprawda. Współcześnie produkowane garnki to połączenie tradycji z nowoczesną technologią.

Ciężkie mogą być jedynie te, które mają wyjątkowo grube dno, pozostałe nie są wiele cięższe od innych, na przykład stalowych, garnków. Nowoczesny garnek kamienny pokryty jest powłoką, dzięki której składniki przyrządzanej przez nas potrawy nie przywierają ani do dna, ani do ścianek naczynia. To wiąże się również z tym, że garnek możemy łatwo umyć, bo nie ma w nim przypalonych resztek jedzenia. Nawet jeżeli posiłek będziemy przygotowywać w zbyt wysokiej temperaturze, to garnek wyjdzie z tego bez szwanku.

Wykonany z gliny garnek rzymski również jest wbrew pozorom naczyniem, które odpowiada na potrzeby współczesnych smakoszy i kucharzy. Choć może się wykazać, że materiał, z którego jest produkowany jest już przestarzały, to prawda jest taka, że glina jest ponadczasowa. Gotowanie w takim garnku pozwala nam uzyskać pyszne, aromatyczne potrawy bez konieczności dodawania wysokokalorycznych tłuszczy. Jeżeli zdecydowaliśmy, że garnek rzymski to naczynie, które musimy mieć, wybierzmy taki, który ma grube dno. A jeżeli mamy kuchenkę indukcyjną, to zwróćmy uwagę, czy garnek jest odpowiedni do używania na niej. Dobrej jakości garnki powinny posiadać atesty i informacje o nich.

Leave a Reply