Garnek rzymski nie jest trudny w obsłudze

Garnek rzymski nie jest trudny w obsłudze

Garnek rzymski trzeba odpowiednio przygotować, zanim użyjemy go po raz pierwszy. Glina, z której jest wykonany, wymaga bowiem szczególnego traktowania, aby garnek służył nam jak najdłużej i abyśmy w pełni wykorzystali jego możliwości. Zanim przygotujemy wyborną zapiekankę, czy sztukę mięsa, naczynie należy namoczyć i dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Należy jednak pamiętać, aby nie używać do tego celu detergentów – zarówno za pierwszym razem, jak i każdym kolejnym, gdy będziemy myli garnek. Ścianki garnka są porowate i mogą wchłonąć płyn do naczyń, a on potem wsiąknie w przygotowywaną przez nas potrawę. Wystarczy namoczyć garnek w samej wodzie na około pół godziny, aby go dokładnie móc potem umyć. Tak należy postępować nie tylko za pierwszym razem, ale zawsze, gdy zamierzamy użyć garnka do pieczenia czy gotowania.

Ścianki garnka powinny być zawsze wilgotne, aby podczas przygotowywania potrawy mogły jej oddać wodę, która zamieni się w sos i sprawi, że składniki dania będą soczyste. Wilgotny garnek jest też mniej narażony na pęknięcia, na które sucha glina jest podatna. Dla bezpieczeństwa garnka pamiętajmy też o tym, aby nie wkładać go do mocno nagrzanego piekarnika, tylko sukcesywnie podgrzewać, aż do osiągnięcia pożądanej temperatury. Jeżeli mamy w planach przygotowanie potrawy, która wymaga długiego czasu pieczenia, to warto garnek moczyć dłużej niż zwykle. Z kolei garnek kamienny często jest pokryty emalią, więc nie wymaga takich zabiegów i można go myć, jak każde inne naczynie.

Leave a Reply