Jak wybierać garnki?

Jak wybierać garnki?

Wybierając garnki, powinniśmy brać pod uwagę nie tylko ich wielkość i głębokość, ale też materiał, z jakiego są wykonane. Może on bowiem mieć wpływ nie tylko na smak potrawy, ale też jej właściwości dla zdrowia. Na szczęście możliwe jest przyrządzanie dań zarówno zdrowych, jak i smacznych.

Wystarczy, że w naszej kuchni znajdzie się garnek rzymski. Wykonany z wytrzymałej, trwałej i wysokiej jakości gliny sprawdzi się jako naczynie do przygotowywania pieczeni, zapiekanek, potraw warzywnych i wielu innych. Wybornie smakują z niego ryby, drób, czerwone mięso, ale także owoce morza ryż i większość warzyw. Te ostatnie nie tracą swoich wartości odżywczych i nawet po upieczeniu są pełne zdrowych witamin. Rzymskim można też nazwać garnek kamienny, który również służy do przygotowywania smacznych i zdrowych potraw, zwłaszcza tych jednogarnkowych.

Możemy je skomponować samodzielnie, z produktów, które najbardziej lubimy lub skorzystać z dostępnych w Internecie przepisów kulinarnych. Wielbiciele tego naczynia dzielą się bowiem swoim doświadczeniem z innymi, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę kulinarną, wykorzystując do tego garnek rzymski. Mięsożercy z pewnością zasmakują w daniu z karkówki. Mięso przyrządzone w tym garnku jest jednocześnie kruche, soczyste i smakowite. Smakiem nie ustępuje mu kurczak w towarzystwie pieczonych ziemniaków i warzyw. Idealny smak będą też miały przyrządzane w kamiennym lub glinianym garnku zapiekanki. Zwłaszcza te z dodatkiem mięsa i aromatycznych ziół.

Leave a Reply