Naczynie do wielu zadań

Naczynie do wielu zadań

Wystarczy, że będziemy mieć tylko jeden garnek rzymski, a będziemy mogli ugotować wiele potraw, które zachwycają smakiem i aromatem. Jest doskonałym naczyniem do pieczenia drobiu, mięs, a także warzyw. Można w nim także przyrządzać smaczne zapiekanki – również makaronowe.

Garnek kamienny lub gliniany idealnie nadają się także do gotowania zup albo pieczenia chleba. Choć wydaje się, że to naczynie dość nietypowe, to, jak widać, jest niezwykle uniwersalne. Garnek rzymski należy przygotować przed pierwszym użyciem. Moczenie go w wodzie sprawia, że ścianki nią nasiąkają, a potem oddają potrawie podczas pieczenia, zapobiegając jej wysuszeniu. Dzięki temu, że wnętrze garnka jest wilgotne, nie ma konieczności używania dużej ilości tłuszczu. Można z niego zrezygnować zupełnie lub dodać odrobinę – dla smaku.

Garnek rzymski może być używany także jako patelnia. Jego dno jest tak pomyślane, aby nic do niego nie przywierało. Można więc w nim nie tylko piec i gotować, ale też smażyć. Doskonale udadzą się między innymi jajka sadzone, różnego rodzaju placki czy ryby albo kotlety. Garnek kamienny to naczynie zarówno dla smakoszy, jak i tych, dla których priorytetem jest zdrowe odżywianie. Garnek kamienny to idealne naczynie do przyrządzania zwłaszcza potraw tradycyjnych, które kiedyś w takich właśnie naczyniach przygotowywano.

Pokrywka, która pozwala udusić potrawę, sprawia również, że potrawa jest pełna smaku i aromatów, które nie mają możliwości wydostania się z wnętrza garnka. Garnek rzymski to naczynie, które powinien mieć każdy smakosz.

Leave a Reply