Wodę wykorzystujemy w kuchni na wiele różnych sposobów

Wodę wykorzystujemy w kuchni na wiele różnych sposobów

Woda! Bez niej ani rusz! Warta szczególnej uwagi jest woda w stanie gazowym – czyli para. Jej właściwości doceniają zwłaszcza ci, którzy chcą nie tylko jeść, ale też się odżywiać, a przy tym nie przybierać na wadze. Gotowanie na parze to metoda stara jak świat, ale na nowo zyskuje sobie zwolenników. Nie każdy jednak jest w stanie zachwycić się smakiem potraw ugotowanych tą metodą.

Warto więc wiedzieć, że na parze można nie tylko gotować, ale i piec. Możemy w tym celu nabyć przystosowany do tego piekarnik, ale nie jest to jedyne rozwiązanie. Garnek rzymski, którego możemy używać w każdym piekarniku wyjdzie zdecydowanie taniej, a efekty będą co najmniej równie dobre. Przed włożeniem go do piekarnika należy go moczyć przez co najmniej pół godziny, a podczas pieczenia jego porowate ścianki oddadzą wilgoć potrawie. Będzie ona pełna aromatów i zyska pyszny sos bez specjalnych zabiegów.

Garnek kamienny albo wykonany z gliny powinien znaleźć się w kuchni wszystkich tych, którzy stawiają na zdrowe odżywianie. Przyrządzanie potraw na parze ma wiele zalet. Przede wszystkim nie musimy używać niezdrowego tłuszczu, ale to nie wszystko. Wszelkie składniki odżywcze czy witaminy, zostają na swoim miejscu i nie są wypłukiwane podczas tej metody pieczenia. Na parze można przyrządzać bardzo wiele produktów, niemal wszystko, ale niektóre z nich są szczególnie smaczne, gdy przygotujemy je tą metodą. Wśród nich jest przede wszystkim mięso i warzywa, ale też ryż czy jajka.

Leave a Reply