Dorzuć do kompletu garnek kamienny

Dorzuć do kompletu garnek kamienny

Nawet jeżeli mamy już komplet – albo kilka – garnków wykonanych z wysokiej jakości stali, to nie mamy tego najważniejszego. Garnek rzymski łączy w sobie najlepsze cechy wszystkich tych naczyń. Jego zalety można by długo wymieniać, ale do najważniejszych z pewnością można zaliczyć uniwersalność.

W tego rodzaju garnku możemy dusić mięso, warzywa, gotować zupy, piec zapiekanki, a nawet ciasta. Garnek ten wykonany jest z wysokiej jakości gliny, która nie jest emaliowana, ani niczym pokrywana. W ten sposób potrawy stykają się z naturalnym materiałem, jakim jest glina. Podobne właściwości i zastosowanie ma także garnek kamienny, w którym również przyrządzimy zarówno pyszny obiad, jak i deser. Naczynia te mogą być używane w piekarnikach i to we wszystkich rodzajach kuchenek.

Garnek rzymski to najlepsze naczynie, jeżeli lubimy potrawy duszone. Mimo że nie ma skomplikowanej konstrukcji, to jest gwarancją doskonałego smaku. Woda, która skrapla się na ściankach garnkach sprawia, że nie potrzebujemy już dodawać tłuszczu, a pokrywka nie pozwala wydostać się na zewnątrz zapachom i aromatom, które powstają podczas duszenia. W kuchence indukcyjnej dzięki takiemu garnkowi przygotujemy szybko smaczne danie jednogarnkowe, które może wybawić nas z opresji, gdy wpadną niezapowiedziani goście. Gotowanie może być przyjemnością, a jedzenie rozkoszą, jeżeli mamy nie tylko trochę talentu kulinarnego, ale też odpowiednie naczynia. Garnek rzymski pozwoli nam przyrządzić nie tylko pyszne, ale też dietetyczne dania, bowiem do ich duszenia nie musimy używać oleju.

Leave a Reply