Garnek rzymski – długa i fascynująca przygoda kulinarna

Garnek rzymski – długa i fascynująca przygoda kulinarna

Musimy wiedzieć, jak prawidłowo użytkować garnek rzymski. Nie jest to trudne, ale niektórych zasad należy bezwzględnie przestrzegać. Przede wszystkim ścianki garnka należy nawilżać przed każdym użyciem go w wysokiej temperaturze. Dzięki temu tworzy się para wodna, która sprawia, że potrawa się piecze.

Jest to jednak konieczne również ze względu na garnek, który zbyt suchy mógłby popękać w wysokiej temperaturze. Jeżeli mamy w planach przyrządzenie potrawy, która musi być długi czas w piekarniku, to garnek warto nawilżać nawet około dwóch godzin. Koniecznie trzeba pamiętać o tym, że garnek rzymski należy wstawiać do zimnego piekarnika i stopniowo go rozgrzewać aż do pożądanej temperatury.

Potrawy w garnku rzymskim najlepiej piec w temperaturze od 180 do maksymalnie 230 stopni. Podczas wyjmowania garnka z pieca zachowajmy szczególną ostrożność, bo może on być bardzo gorący. Alternatywą dla naczyń glinianych jest garnek z kamienia. W nim także przygotujemy niskotłuszczowe i zdrowe potrawy. Podobnie jak garnek z gliny wykonany jest z naturalnego i trwałego materiału, a piec w nim można w każdego rodzaju kuchenkach. Jest idealny zwłaszcza do przyrządzania potraw, które mają tendencję do przywierania do dna, jak na przykład jajka sadzone czy smażone mięso albo ryby. Garnek z kamienia przeznaczony jest zarówno dla poszukujących nowych smaków, jak i dla tych, którzy cenią sobie tradycyjną kuchnię.

Leave a Reply