Garnek rzymski – do gotowania i pieczenia

Garnek rzymski – do gotowania i pieczenia

Garnek rzymski powinien znaleźć się w kuchni tych osób, które chcą się odżywiać zdrowo i gotować lekkostrawne potrawy. Można w nim przede wszystkim piec – nie tylko mięsa, ale też warzywa czy ryby i wiele innych produktów. Jego zaletą jest to, że do potraw nie musimy dodawać tłuszczu, bowiem duszą się one we własnym sosie.

Dzięki temu mogą być dietetyczne i mieć niewiele kalorii, a jednocześni zapewniać sytość i nie tracić nic ze swojego smaku. Garnek rzymski nie jest wykonany ze stali. Do jego produkcji stosuje się tradycyjny materiał, czyli glinę. Musi ona być dobrze wypalona i nie pokrywa się jej glazurą po to, aby powierzchnia i wnętrze garnka pozostałe porowate. Dzięki temu woda znajdująca się w jego wnętrzu wsiąka w ścianki garnka i tworzy parę wodną. Dlatego dania pieczone w takim, szczelnie zamkniętym garnku nigdy nie są zbyt suche, ani się nie przypalają, a ich cechą charakterystyczną jest soczystość.

Podobne właściwości ma garnek kamienny, który także służy do tego, aby piec bez tłuszczu i przygotowywać potrawy lekkostrawne. Taki garnek jest zwykle pokryty emalią i wyposażony w szczelną pokrywkę. Jego zaletą jest to, że ciepło w jego wnętrzu rozprowadzane jest równomiernie, dzięki czemu potrawa zawsze będzie doskonale upieczona. Garnki te są nieco cięższe niż wykonane ze stali, ale nie na tyle, aby uznać to za poważny problem. Można je stosować zarówno w kuchenkach indukcyjnych, jak i gazowych czy elektrycznych. Do gotowania dań jednogarnkowych są niezastąpione.

Leave a Reply