Garnek rzymski to jakość i trwałość

Garnek rzymski to jakość i trwałość

Garnek rzymski to naczynie, które wykonuje się ze specjalnie wypalanej wysokiej jakości gliny. Jego cechą charakterystyczna są porowate ścianki, które doskonale chłoną wodę. Dlatego przed każdym użyciem należy go moczyć co najmniej pół godziny, aby podczas pieczenia garnek oddał wilgoć, która zamienia się w parę wodną.

To ona właśnie jest głównym czynnikiem sprawiającym, że po określonym czasie uzyskujemy idealnie upieczone, pełne aromatów i smakowite danie. Garnek rzymski to naczynie bardzo uniwersalne i ponad podziałami. Mięsożercy, ceniący sobie dania dające sytość, docenią go za pyszne mięsa, jakie można w nim upiec. Wegetarianie dzięki temu garnkowi przygotują smaczne dania warzywne, a dbający o linię docenią fakt, że w glinianym garnku można piec bez dodatku tłuszczu.

Jeżeli brakuje nam pomysłu na smaczne sosy albo nie umiemy ich przyrządzać, to piekąc w garnku rzymskim nie musimy się tym martwić. Para wodna sprawia bowiem, że potrawy puszczają soki i w ten sposób pieką się w sosie własnym. Jeżeli nie szczędzimy przypraw i ziół, to będzie on smaczny i aromatyczny.

Nie tylko glina daje nam takie możliwości. Garnek kamienny również jest naczyniem, które pozwoli nam przyrządzić wiele zdrowych i niskokalorycznych potraw. Garnek rzymski często zachwyca też swoim wyglądem. Możemy go podczas przyjęcia postawić na stole, gdzie będzie pełnił też funkcję dekoracyjną. Aby garnek kamienny lub gliniany służył nam nienagannie przez długie lata, musimy pamiętać o tym, by przed każdym użyciem sowicie go zwilżać wodą.

Leave a Reply