Komfort, szybkość, wygoda

Komfort, szybkość, wygoda

Rzadko mamy czas, by oddawać się żmudnym i czasochłonnym zajęciom. Dotyczy to także gotowania i wszelkich czynności z nim związanych. Choć cenimy sobie dobre jedzenie, to wolimy poświęcić czas na jego celebrowanie niż przygotowywanie. Garnek rzymski to naczynie, które nam to wszystko zapewnia, a jednocześnie nie wymaga pójścia na jakiekolwiek kompromisy.

Bo nie zawsze szybko znaczy byle jak. Dania jednogarnkowe to idealne rozwiązanie dla zabieganych osób. W garnku rzymskim można przygotowywać bardzo wiele różnych potraw, a każda będzie pyszna i pełnowartościowa. Duszone w nim warzywa nie tracą swoich wartości odżywczych, bowiem tworząca się wewnątrz naczynia para nie ulatuje na zewnątrz, a służy temu, by z jej pomocą potrawy się upiekły.

Gotowanie na parze zyskało już wielu zwolenników, pieczenie tym sposobem jest równie godne zainteresowania. Można do tego wykorzystać garnek kamienny lub gliniany. Piekarnik nie musi spełniać wówczas żadnych wygórowanych warunków. Wystarczy, że zapewni potrawie odpowiednią temperaturę, a wszystkie inne procesy odbywają się już wewnątrz garnka. Na parze gotowano już setki lat temu i jest to jeden z najzdrowszych sposobów na przygotowywanie smacznych i niskokalorycznych potraw. Wiąże się też z oszczędnością, bowiem potrzebna jest do niego niższa temperatura niż w przypadku tradycyjnego pieczenia. Kto raz spróbuje potrawy z tych tradycyjny i jednocześnie nowoczesnych garnków, ten już z nich nie zrezygnuje.

Leave a Reply