Para wodna to sprzymierzeniec tych, którzy chcą się odżywiać zdrowo i dietetycznie

Para wodna to sprzymierzeniec tych, którzy chcą się odżywiać zdrowo i dietetycznie

Doskonałym naczyniem, które pozwala uzyskać pyszne potrawy poprzez wykorzystanie pary jest garnek rzymski. Dzięki szczelnej pokrywie i glinianym ściankom, które oddają wilgoć potrawie, nie trzeba już dodawać do niej oleju, ani żadnego innego tłuszczu. Garnki te dostępne są w różnych rozmiarach, ale takich, które pozwalają umieścić je w piekarniku, bo do tego są właśnie przeznaczone.

Para wodna przydatna jest bowiem nie tylko do gotowania, ale także pieczenia i duszenia. Decydując się kupić garnek rzymski, zwróćmy uwagę, jak dużo miejsca zajmie on w naszym piecu. Nie powinien dotykać ścianek bocznych, ani elementów grzejnych, bo to grozi niebezpieczeństwem. Ważne jest też to, dla ilu osób zamierzamy gotować. Jeżeli dla niewielu, to nie warto przepłacać za większy garnek, ani tracić zbyt dużo energii do przygotowywania w nim dania.

Podobne właściwości ma garnek kamienny, w którym także możemy przygotowywać najbardziej wykwintne potrawy, wykorzystując do tego parę wodną. Naczynia te, choć wykonywane z tradycyjnych materiałów, mają o wiele więcej zalet niż te nowoczesne. Są też niezwykle trwałe, dzięki czemu posłużą nam przez długie lata. Trudno je zniszczyć, a drobne zarysowania nie sprawiają, że są już niezdatne do użytku. Docenić należy również to, że wykonywane są z naturalnych produktów, dzięki czemu do jedzenie nie przenikają żadne sztuczne substancje. W tego rodzaju garnkach przygotujemy szybko bardzo smaczne potrawy.

Leave a Reply